Zasłyszane, wyczytane: "Piękna blond włosa Polka pojechawszy na wakacje do Bułgarii, wzbudziła gorące uczucie w pewnym Warneńczyku. Turek codziennie zarzucał ją prezentami. Dzień rozstania zbliżał się nieuchronnie. Czas i żal było wracać z wakacji. Pociąg stał gotów do odjazdu, gdy w ostatniej chwili w na peron wpadł ów Turek i wręczył przez okno swojej wybrance, z serca płynący, ostatni podarunek. Był to- jak się po chwili okazało- dwukilowy worek dorodnych kartofli".
Ziemniaki obrałam, wypłukałam i starłam na cienkie plasterki (prawie jak na chipsy). Brukselkę opłukałam, odcięłam końcówki, przekroiłam na połówki. W żaroodpornym naczyniu ułożyłam naprzemiennie warstwami ziemniaki i brukselkę, tak aby wierzch wieńczyły ziemniaki.
Przygotowałam sos beszamelowy, do którego dodałam starty żółty ser. Mieszałam, aż do jego rozpuszczenia. Całość wylałam na przygotowane warzywa. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180st.) na 30min. Po tym czasie (jeśli warzywa są już dość miękkie, szczególnie ziemniaki) zdjęłam folię, zapiekankę oprószyłam gałką i dodatkowo zapiekłam przez 15min. zmniejszając temp. do 150st.
Serwowałam 5-7min. po wystudzeniu.
Przepis ten brał udział w Margarytkowym konkursie i zajął zaszczytne II miejsce!
Ja tam dałabym mu I ;). Świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńdziekuje :D a przede wszystkim prosty w wykonaniu... niebawem wrzuce przepis na brukselke na slodko :)
Usuńczekamy;)
Usuń