niedziela, 22 września 2013

W sam raz na raz- ryżowa sałatka z tuńczykiem

Pierwszy wpis z rybą. Dość późno, bo przecież jestem w kraju słynącym z rybołówstwa i owoców morza. W roli głównej ryba, którą jako jedyną uznaję na surowo.

Ryżowa Sałatka z Tuńczykiem


  • ryż biały ok. 100g
  • puszka tuńczyka w wodzie
  • mała puszka kukurydzy
  • czarne oliwki ok. 10 szt.
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, chilli mielone
  • opcjonalnie łyżka majonezu



Przygotowanie:
  • ryż ugotować na sypko
  • czosnek pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oliwie, pozostawić do wystygnięcia
  • kukurydzę oraz tuńczyka odsączyć z wody
  • oliwki pokroić na połówki lub drobniej
  • ryż wymieszać z tuńczykiem, oliwkami, kukurydzą oraz czosnkiem
  • doprawić solą, chilli
  • można dodać łyżkę majonezu, wymieszać
Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.

Prawda, że szybko!



Rice Salad with Tuna
Ingredients:
  • 100g white rice 
  • can of tuna in water
  • small can of corn
  • 10 black olives
  • clove of garlic
  • salt, powdered chilli
  • olive oil
  • 1 tbsp mayonnaise (optional) 

Preparation:

Cook rice. Garlic cut into slices and fry in olive oil, allow to cool. Corn and tuna drain off the water. Olives cut into halves or finer. When rice cool mix all together. Season with salt and chilli. You can add a 1 tbsp of mayonnaise and mix.

Best served cool. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)