niedziela, 22 września 2013

"Oszukane" gołąbki

Pomysł na dzisiejsze danie podsunęła mi kiedyś mama, kiedy powiedziałam, że mam ochotę na gołąbki, ale niekoniecznie już na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania...



400 g mięsa mielonego

50g ryżu

pół główki kapusty

1 jajko

sól, pieprz, słodka papryka

sos Napoli Knorr

suszone pomidory w oliwie




Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam na oliwie, a następnie wszystko przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Sos Napoli Knorr przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodałam suszone pomidory. Zalałam nim gołąbki i piekłam w 150 st. przez 30 min.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Cheated" Stuffed Cabbage

400 g minced meat
50 g rice
1/2 of small cabbage
1 egg
salt, pepper, sweet paprika
Knorr Napoli sauce
dried tomato in olive oil

Cook and cool the rice. Finely chop the cabbage. Add to the meat egg, rice, cabbage and spices and mix all well. Form chops and fry lightly in olive oil. Chops remove to ovenproof dish, pour over the napoli sauce with dried tomato. Bake at 150 degree for 30 min. 





2 komentarze:

  1. O! i to jest to, co dzisiaj zrobie na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że przepis się spodobał :) i dziękuję za pierwszy komentarz na blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)