piątek, 13 września 2013

Nadział babę na pisiorka

Obiad- ziemniaki i mięso mielone. Pierwsze skojarzenie to kotlety mielone z gotowanymi ziemniakami. Można i tak, ale czemu nie ponieść się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła!

Babka ziemniaczana

Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.htmlJednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo inspirujący i ciekawy blog, na który będę często zaglądać ;) 

Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • cebula
  • bazylia, natka pietruszki
  • sól do smaku 
Wykonanie: 

ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. 

Meksykańskie szpadki

Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;)

Składniki:
  • mięso mielone (ok. 1/2 kg)
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cebula
  • ząbek czosnku 
  • łyżeczka śmietany
  • przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania
  • mieszanka meksykańska do panierowania
  • oliwa do pieczenia
Wykonanie:

mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, formujemy z nich podłużne ruloniki i każdy panierujemy w mieszance meksykańskiej. Tak przygotowane szpadki przekładamy do naczynia żaroodpornego (z dodatkiem oliwy) i pieczemy w 150st. przez ok. 40- 50 min. 

Babka ziemniaczana najlepiej smakuje ze śmietaną. Ja przygotowałam sos z papryką i bazylią. 

Smacznego!!! 




Dinner- potetos and minced meal. The first impression is chops with boiled potetos. That's the simple way of course, but why you don't incur fantasy and not try sth like that: Mexican roller with poteto cake. Still the same, but differently. Here we go!

Poteto cake

I admit that I took the recipe for the poteto cake from http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html. But I change it a little the original recipe and sausage and bacon I substitute herbs. By the way this blog is very inspiring and i will definitely visit often ;)

Ingredients:
  • 4 medium potetos
  • 3 tablespoons of flour
  • egg
  • onion
  • basil, parsley
  • salt to taste
Preparation:

Grater the potetos and onion. Add the egg, flour, spices and mix everything. Now put the poteto filling to the foil- lined baking ovenproof dish. Bake at the 180 centigrade for 1 hour. If is possible, may extend the time, cake in the middle should be dry. 

Mexican rollers

Inspired the Kofta from Sfinx I prepare a Mexican rollers. I don't know exactly what is their composition. The more I wanted to original shapes so I decided to roll the meat in  sausages- shaped rolls.

Ingredients:
  • minced meal (about 1/2 kg)
  • egg
  • 3 tablespoons of bread crumps
  • onion
  • glove of garlic
  • teaspoon of sour cream
  • salt, pepper, the rest spices according the taste
  • Mexican mix for breading
  • olive oil
Preparation:

Minced meal fix with the egg, grater onion and garlic, sour cream. Add spices to taste. Add the bread crumps and knead the dough. When all the ingredients are mixed, form the longitudinal rolls and each of them coat with the Mexican mix. That prepared rollers put to ovenproof dish (with olive oil) and bake at 150 centigrade by about 40- 50 min. 

Can be served with sauce... but the poteto cake is best served with sour cream. 


Enjoy the meal!!!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)