piątek, 18 października 2013

Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem

Różnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!!



500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania)
50 g świeżych drożdży (min. 20g)
150 ml letniego mleka
100 ml letniej wody
1 jajko
30 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli

Po pierwsze jak zawsze przygotowałam rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę połączyłam z pozostałymi składnikami oraz rozczynem i wyrobiłam ręcznie ciasto. Ojjj trochę roboty było, ale jak już ciasto było gotowe przełożyłam je do wysmarowanej olejem miski i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na jakąś 1- 1,5h.

Wyrośnięte ciasto uformowałam w wałek i podzieliłam na równe części (mi wyszło ich 11), z których robiłam spłaszczoną kulkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią do pieczenia posypaną mąką. Każdą kulkę posypałam mąką i zostawiłam na jakieś 30- 40 min. do ponownego wyrośnięcia.

Kiedy bułeczki zwiększyły swoją objętość tępą częścią noża zrobiłam na każdej przedziałek. Do piekarnika rozgrzanego na 200st. wstawiłam bułki na 15- 20 min.  i piekłam do zarumienienia. Gotowe wystudziłam na kratce.

Podpatrzone u Margarytki

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Today polish typical breakfast rolls. Variously called, but as delicious. Tempted to their performace, because the bread have left and we need to eat breakfast. Tasty-go!

500 g of flour (+ for dusting)
50 g of fresh yeast (at least 20 g)
150 ml lukewarm milk
100 ml lukewarm water
1 egg
30 g softened butter
2 teaspoons of sugar
2 level of teaspoons of salt

First, as always, prepare a leaven: 2 tbsp of lukewarm milk, 2 teaspoons of sugar and yeast. Set to a 10-15 min. in a warm place to rise.

Combine flour with the remaining ingredients and leaven and knead the douhg by hands. When the dough is ready translate into a oil- greased bowl and left behind in a warm place for 1-1,5h to rise. 

Risen dough form into a roll and divide into a equal parts (between 10-12), which make a flattened ball. Place them on na baking tray (with baking paper sprinkled the flour), each ball sprinkle with flour and left for about 30-40 min. to rise again. 

When the rolls increased its size the dull part of knife make for each parting. The oven preheated to 200 degrees, put the rolls for 15-20 min. and bake until golden brown. Ready allow to cool on a wire rack. 



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powiązane posty:

2 komentarze:

  1. Fajnie wyszły, cieszę się, że przepis się przydał.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję bardzo, dzisiaj robię chlebek najprostszy z najprostszych ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)