Podpatrzyłam przepis na zupę i "moją" wersję prezentuję poniżej. Choć w nazwie zawarte jest chili zupka w rzeczy samej nie wydaje się specjalnie ostra. Do czasu, aż nie przegryzie się jalapeno ;) Meksykańska fascynacja nadal trwa...
Ostra zupa chili kurczak i biała fasola
1 udo z kurczaka
2 szklanki rosołu drobiowego
3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej
3/4 małej puszki kukurydzy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
kumin, chilli
kilka papryczek jalapeno
2 łyżki gęstej śmietany
Udko podpiekłam w piekarniku.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam
fasolę i pół łyżeczki kuminu. Po kilku minutach zalałam bulionem i gotowałam ok. 10-15 min.
Udko oskubałam z mięsa, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z dodatkiem chilli. Dodałam do
bulionu wraz z kukurydzą. Całość pogotowałam jeszcze 10min.
Rozlałam na talerze. Wierzch zwieńczyłam kleksem śmietany, a na nim ułożyłam kilka plastrów
jalapeno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)
Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)