Inspiracja kuchnią meksykańską nadal trwa. Pomimo, iż WC o tej potrawie w swoich odcinkach nie wspominał, ja pogrzebałam trochę w necie i dowiedziałam się, że jest ono równie popularne co zupa meksykańska czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos...
Czerwone burrito
z meksykańskim ryżem
300g mięsa mielonego
1/2 pomidorów w puszce
czerwona papryka
czerwona fasola
przyprawy (kumin, chili, sól, pieprz)
ryż po meksykańsku
sos tacos ostry (gotowy)
Czerwone burrito
z meksykańskim ryżem
300g mięsa mielonego
1/2 pomidorów w puszce
czerwona papryka
czerwona fasola
przyprawy (kumin, chili, sól, pieprz)
ryż po meksykańsku
sos tacos ostry (gotowy)
starty żółty ser
tortille
oliwa z oliwek
Ryż po meksykańsku
tortille
oliwa z oliwek
Ryż po meksykańsku
torebka ryżu
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1/2 pomidorów w puszce
papryczka piri piri drobno pokrojona
Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam ryż , cały czas mieszając, aby się nie przypalił, prużyłam ok. 3-4 min. Gdy zbrązowiał, dodałam sprasowany czosnek, piri piri i pomidory. Zmniejszyłam ogień, zalałam szklanką rosołu i pod przykryciem gotowałam (ok. 20- 30min.), aż ryż zmiękł i cała woda odparowała.
***
Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda z pomidorów odparowała.
Tortille posmarowałam sosem tacos. A potem kolejno rozłożyłam ryż, mięso, paski papryki, starty ser. Całość zamknęłam w rulon (przynajmniej bardzo próbowałam ;)), spięłam wykałaczką i podpiekłam w piekarniku przez 10 min.
Ooostrooooo nadziane! Aż się w tortille nie chciały zrolować. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)
Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)