niedziela, 3 listopada 2013

Minimum składników, maksimum możliwości #2 Tarta

Tarta to chyba jeden z moich ulubionych rodzajów ciasta. Doskonale sprawdza się jako przystawka, danie główne i deser. Jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Przy minimalnym nakładzie składników można wyczarować cuda! 


Ciasto to podstawa:
  • składniki do przygotowania to: mąka, masło, jajko, woda
  • w wersji słodkiej dodaje się cukier


Ważna jest forma do pieczenia:
  • najczęściej używa się specjalnych form z wyjmowaną podstawą
  • lub ceramicznych, szklanych naczyń
  • najważniejsze by były z pofałdowanym brzegiem

Źródło: internet

Źródło: internet

                   
Istnieją 2 sposoby pieczenia tart:
  • ciasto z wyłożonym nadzieniem piecze się równocześnie
  • najpierw zapieka się ciasto, a następnie dodaje się nadzienie


Triki w przygotowywaniu tarty idealnej:
  • chłodzenie ciasta- wyrobione ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 min
  • wałkowanie ciasta- wałkować pomiędzy 2 foliami (zbyt duża ilość mąki, przy klasycznym wałkowaniu na blacie wysypanym mąką, sprawi że ciasto po upieczeniu będzie twarde)
  • przenoszenie ciasta do formy- najlepszy sposób "na wałku", owinięcie ciasta zapobiegnie jego porwaniu 
  • pieczenie samego ciasta- ciasto wykłada się folią do pieczenia, a następnie wysypuje fasolą, zapobiega "bąblowaniu" ciasta, zapewnia idealnie równą powierzchnię

Odmianą tarty jest QUICHE.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tart is probably one of my favorite kind of cake. It's perfect as a starter, main dish or dessert. Incredible easy and quick to prepare. With minimal ingredients, you can create miracles!


The basis is cake:
  • main igredients used are: flour, butter, egg, water
  • in the sweet version also sugar


The good baking mold is important:
  • special baking mold with removable bottom is used frequently
  • or ceramic or glass mold
  • important to be with waving banks


There are 2 ways of bake tart: 
  • cake and filling in the same time
  • first bake a cake for a while, and after add filling


Tricks to prepare the perfect tarts:
  • cooling a dough- the dough must be cool about 30 min in fridge
  • rolling out the dough- the best is roll the dough between 2 foils
  • transferring the douht to baking mold- the best way is wrap on the kitchen roller
  • baking (only) a cake- on the dough put the baking foil, then put the baking beans; it's the way to prevent bulging the cake and the top is perfectly flat

The variety of tarts is also QUICHE.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powiązane posty:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)