Tarta to chyba jeden z moich ulubionych rodzajów ciasta. Doskonale sprawdza się jako przystawka, danie główne i deser. Jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Przy minimalnym nakładzie składników można wyczarować cuda!
Ciasto to podstawa:
- składniki do przygotowania to: mąka, masło, jajko, woda
- w wersji słodkiej dodaje się cukier
- najczęściej używa się specjalnych form z wyjmowaną podstawą
- lub ceramicznych, szklanych naczyń
- najważniejsze by były z pofałdowanym brzegiem
Źródło: internet |
Źródło: internet |
Istnieją 2 sposoby pieczenia tart:
- ciasto z wyłożonym nadzieniem piecze się równocześnie
- najpierw zapieka się ciasto, a następnie dodaje się nadzienie
Triki w przygotowywaniu tarty idealnej:
- chłodzenie ciasta- wyrobione ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 min
- wałkowanie ciasta- wałkować pomiędzy 2 foliami (zbyt duża ilość mąki, przy klasycznym wałkowaniu na blacie wysypanym mąką, sprawi że ciasto po upieczeniu będzie twarde)
- przenoszenie ciasta do formy- najlepszy sposób "na wałku", owinięcie ciasta zapobiegnie jego porwaniu
- pieczenie samego ciasta- ciasto wykłada się folią do pieczenia, a następnie wysypuje fasolą, zapobiega "bąblowaniu" ciasta, zapewnia idealnie równą powierzchnię
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The good baking mold is important:
There are 2 ways of bake tart:
Tricks to prepare the perfect tarts:
The variety of tarts is also QUICHE.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powiązane posty:
Tart is probably one of my favorite kind of cake. It's perfect as a starter, main dish or dessert. Incredible easy and quick to prepare. With minimal ingredients, you can create miracles!
The basis is cake:
- main igredients used are: flour, butter, egg, water
- in the sweet version also sugar
- special baking mold with removable bottom is used frequently
- or ceramic or glass mold
- important to be with waving banks
- cake and filling in the same time
- first bake a cake for a while, and after add filling
- cooling a dough- the dough must be cool about 30 min in fridge
- rolling out the dough- the best is roll the dough between 2 foils
- transferring the douht to baking mold- the best way is wrap on the kitchen roller
- baking (only) a cake- on the dough put the baking foil, then put the baking beans; it's the way to prevent bulging the cake and the top is perfectly flat
The variety of tarts is also QUICHE.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powiązane posty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)
Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)