Quiche lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjne danie z płd- wsch Francji. W sposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się masą jajeczną i przygotowuje wyłącznie na wytrawnie. Odbiegając jednak od standardowego ciasta dzisiejsze przygotowałam z mąki razowej. Zawsze to miła, i smaczna, odmiana.
Ciasto:
1 szklanka mąki razowej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki jogurtu
sól
sól
Z podanych składników zagniotłam ciasto, które następnie włożyłam na 30 min. do lodówki.
Po lekkim schłodzeniu ciasto wyłożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia).
Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st.
Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st.
Farsz:
mięso z kurczaka
1 czerwona papryka
ok. 10 brukselek (mrożonych)
1 starty ząbek czosnku
1 starty ząbek czosnku
przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka)
Na patelni podsmażyłam kurczaka.
Następnie dodałam pokrojoną w paski czerwoną paprykę i starty czosnek.
Na koniec wszystko doprawiłam do smaku.
Brukselki podgotowałam ok. 5-7 min. w osolonej wodzie.
Wystudzone przekroiłam na połówki.
Następnie dodałam pokrojoną w paski czerwoną paprykę i starty czosnek.
Na koniec wszystko doprawiłam do smaku.
Brukselki podgotowałam ok. 5-7 min. w osolonej wodzie.
Wystudzone przekroiłam na połówki.
Masa jajeczna:
2 jajka
3-4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka oregano
Jajka ubiłam z jogurtem i oregano.
Farsz rozłożyłam na wstępnie zapieczonym cieście- kurczaka, paprykę, połówki brukselki.
Całość zalałam masą jajeczną.
Farsz rozłożyłam na wstępnie zapieczonym cieście- kurczaka, paprykę, połówki brukselki.
Całość zalałam masą jajeczną.
Wszystko zapiekłam przez 30- 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)
Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)