piątek, 3 stycznia 2014

Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty

Jeśli lubicie mięso mielone, a bolognese i lasagne Wam się chwilowo przejadły, spróbujcie koniecznie tego dania. Na pozór nic spektakularnego. Mięso, ziemniaki, trochę warzyw, przyprawy. A może właśnie o taką prostotę tu chodzi?


Cottage pie, rodowód swój wywodzi z Anglii, jest  daniem mięsno- warzywnym, którego istotnym elementem jest warstwa zapiekanego puree. Wnętrze stanowią podsmażone dodatki w postaci mięsa mielonego i warzyw. Całość ostatecznie zapieczona, aby spowić wierzch niepowtarzalną ziemniaczano- serową otoczką. 
 


5-6 ziemniaków
2 łyżki mleka
1-2 łyżka masła

400 g mięsa mielonego
1 cebula
1 puszka marchewki z groszkiem zielonym 
(może też być świeża marchew i mrożony groszek )
przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano)

3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie)

Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie z dodatkiem mleka i masła zrobiłam na puree.

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyłam na oliwie, dodałam mięso i smażyłam 7-10 min. Na końcu wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam. 
Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. 

Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem.
Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. 

Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski, bo zapach i smak boski


1 komentarz:

  1. fantastyczne papusiu,zagości na naszym stole na zawsze mogę tu dodawać wszystkie warzywa i co chcę i jeść będziemy zdrowe danie.super.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)