5 przemian

Trochę pofilozuJEMY ;)

Stare porzekadło prawi. W przyrodzie nic nie ginie. Wszystko ma swój ład i porządek. Istotnie. Z założenia koniec jednego. Daje początek drugiemu. I podobnie jest z gotowaniem posiłków w Kuchni 5 Przemian. 
Wiosna. Lato. Jesień. Zima... Innej opcji na to nie ma ;)

Tabela produktów według teorii 5 przemian (źródło)
DRZEWOOGIEŃZIEMIAMETALWODA
KwaśnyGorzkiSłodkiOstrySłony
Chroni płyny ciałaPobudza przemianę materiiOdżywia i nawilżaRozpraszaPrzełamuje zastój
Kieruje do wewnątrz i w dółKieruje w dółHarmonizujeKieruje w górę i na zewnątrzKieruje w głąb
PszenicaChKasza gryczanaCKasza jaglanaNOwiesC
OrkiszNŻytoChKasza kukurydzianaNRyż brązowyCh
KuskusChPrażone zbożaCRyż słodkiCJęczmieńCh
BulgurNQuinoaCUgotowane zbożaN
AmarantusN
# do góry
DaktyleN
FigiN
MigdałyN
Orzechy laskoweN
Orzechy pinioweC
Orzechy włoskieC
Orzechy ziemneN
Pestki słonecznikaCh
Pestki dyniCh
PistacjeC
RodzynkiC
SezamN
Siemię lnianeCh
Wiórki kokosoweC
# do góry
BananCh
AgrestChBrzoskwiniaC
CytrynaChCzereśniaC
Jabłko ( kwaśne )ChGruszkaCh
JeżynaChJabłkoCh
Niedojrzałe owoceChJagodaCh
PomarańczeChJeżynaCh
PorzeczkaChMalinaCh
PoziomkaChMorelaC
RabarbarZPoziomkaCh
TruskawkaChŚliwkaN
WiśniaChWinogronaN
Winogrona czerwoneC
# do góry
Kapusta kiszonaChBrukselkaNAwokadoZCebulaCBóbN
Kiełki strączkowychChCykoriaZBakłażanChChrzanCFasola AdzukiN
KoperekCEndywiaZBotwinaChCzosnekCFasola MungZ
NatkaCKarczochChBrokułyChJarmużChFasole suszoneCh
Ogórki kiszoneChSałataChBurakChKalarepaChGlonyZ
PomidoryChRukolaChCieciorkaChKalafiorChOliwkiCh
Warzywa marynowaneChRadicchioChCukiniaChKapusta biała,czerw.,włoskaNSoja żółtaCh
DyniaNPorC
Dynia HokkaidoCRzeżuchaZ
Fasolka szparagowaNRzodkiewCh
FenkułCRzepaCh
Groszek, grochNSeler naciowyCh
GrzybyChSzczypiorC
Kapusta pekińskaCh
OgórekZ
PaprykaCh
PatatyC
PieczarkiCh
Pietruszka korzeńN
SelerCh
SoczewicaCh
SzparagiZ
SzpinakCh
ZiemniakiN
# do góry
KaczkaZBaraninaGCielęcinaNDzikCWieprzowinaN
KurczakCJagnięcinaGWołowinaNGęśNFlądraC
KożlęcinaGIndykNKarpN
ZajacChKrewetkaC
ŁosośC
MałżeC
PstrągC
TuńczykC
WęgorzC
# do góry
OcetCKakaoCCukier trzcinowyNAnyż gwiaździstyGGlonyZ
Ocet balsamicznyCKozieradkaGCynamonCBazyliaCSos sojowyZ
KurkumaCEstragonChChiliGMisoZ
LubczykCLukrecjaNCurryGSólZ
MakCMiódNCzosnekC
OreganoCOlej słonecznikowyChCzarnuszkaC
RozmarynCOlej sezamowyChGałka muszkatołowaG
Tymianek świeżyCOlej z orzechów wł.CGorczycaC
Produkty prażoneCOliwa z oliwekChGoździkiG
SłódNImbir świeżyC
Syrop klonowyChImbir suszonyG
SzafranNKardamonC
WaniliaCKminekC
KolendraC
KoperC
Liść laurowyC
MajeranekC
Ostra paprykaC
PieprzG
Suszona skórka pom./mandar.C
Tymianek suszonyC
Ziele angielskieG
# do góry
JogurtChKozi serCJajkaNSery pleśnioweC
ŚmietanaChMleko kozieCMasłoNSery mocno sfermentowaneC
TwarógNOwczy serCMasło klarowaneCParmezanC
Mleko krowieNKuzuN
Mleko kokosoweC
Mleko sojoweZ
TofuCh
Herbaty owocoweChKawa czarnaZSoki warzywneChHerbata miętowaChWoda mineralnaCh
Sok z cytrynyChKawa zbożowaNHerbata z rumiankuNHerbatki YogiGWoda zimnaCh
Soki ze świeżych owocówChCzarna herbataZHerbata z kopru wł.C
JogurtChZielona herbataZ
Kwaśne mlekoChGorąca wodaC
G - gorącyC - ogrzewającyN - neutralnyCh - ochładzającyZ - zimny

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)

Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)