Pomysł na dzisiejsze danie podsunęła mi kiedyś mama, kiedy powiedziałam, że mam ochotę na gołąbki, ale niekoniecznie już na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania...
400 g mięsa mielonego
50g ryżu
pół główki kapusty
1 jajko
sól, pieprz, słodka papryka
sos Napoli Knorr
suszone pomidory w oliwie
Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam na oliwie, a następnie wszystko przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Sos Napoli Knorr przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodałam suszone pomidory. Zalałam nim gołąbki i piekłam w 150 st. przez 30 min.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Cheated" Stuffed Cabbage
400 g minced meat
50 g rice
1/2 of small cabbage
1 egg
salt, pepper, sweet paprika
Knorr Napoli sauce
dried tomato in olive oil
dried tomato in olive oil
O! i to jest to, co dzisiaj zrobie na obiad!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis się spodobał :) i dziękuję za pierwszy komentarz na blogu :)
OdpowiedzUsuń