Marynowanie to drugi z najczęstszych sposobów przechowywania grzybów. Najlepiej nadają się do tego małe, zgrabne pieczarki lub prawdziwki. Warto po nie sięgać, gdyż doskonale sprawdzają się jako przystawka lub dodatek do sałatek.
pieczarki
1 łyżeczka soli
1 mała marchewka
1 mała cebula
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnkach, gorczyca
(ja miałam gotową mieszankę do marynowania ogórków co prawda, ale co tam ;))
(ja miałam gotową mieszankę do marynowania ogórków co prawda, ale co tam ;))
zalewa (na słoiczek 250ml):
170 ml wody
80 ml octu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Pieczarki obrałam, wypłukałam i gotowałam z 1 łyżeczką soli przez 10 min. W międzyczasie pokroiłam marchewkę w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki zalewy gotowałam przez 10 min. Do słoiczka ułożyłam naprzemiennie pieczarki z marchewką, cebulą i mieszanką do marynowania. Wszystko ostatecznie uzupełniłam zalewą i gotowałam przez 20 min. w garnku wypełnionym do 3/4 wysokości słoika wodą. Po zagotowaniu słoik wyjęłam, odwróciłam dnem i pozostawiłam do wystudzenia.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Posty powiązane:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)
Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)