Ceny bułek w Norwegii przyprawiają o zawrót głowy. Jeśli już trafi się jakieś w przystępnej cenie, to i trzeba zapiekać je w piekarniku przed spożyciem (ot, norweska logika). Z kolei chlebki zbożowe kiedyś w końcu się przejedzą. Poszłam więc po rozum do głowy i postanowiłam spróbować swoich sił jako piekareczka. Znalazłam doskonałą stronę z przepisami na różne rodzaje bułek i oto moje dzieło :)
Szczęśliwa 13 ;) |
Przepis na ciasto:
- drożdże rozpuściłam w 2 szklankach letniej wody
- dodałam 2 szklanki mąki, wymieszałam i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 min)
- 3 łyżki masła rozpuściłam w garnuszku i pozostawiłam do wystygnięcia
- do wyrośniętego zaczynu dodałam 3 szklanki mąki i łyżkę soli, dokładnie wymieszałam
- ciasto zagniatałam ok. 5 min, pod koniec dodałam masło
- gotowe ciasto podzieliłam na 13 równych części
- z każdej uformowałam kulkę i dodałam: otręby (2), posiekane czarne oliwki (2), granulowaną prażoną cebulkę (2) i granulowany czosnek (2); 5 bułek pozostawiłam bez dodatków
- tak przygotowane bułki ułożyłam na blasze, uprzednio delikatnie skrapiając każdą wodą, i piekłam w 180 st. przez 30 min.
Nie wiem czy to nadpobudliwość norweskich drożdży czy temp., ale zaczyn wyrósł w oka mgnieniu
|
W trakcie pieczenia po domu unosił się fantastyczny zapach czosnku i prażonej cebulki |
Pewnie w trakcie pieczenia popełniłam mnóstwo niewybaczalnych, piekarniczych błędów. Ale i tak jestem z tych bułek bardzo zadowolona ;) |
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
You need only: 6 glass of flour, 50 g of yeast, 3 tbsp of butter
Recipes for dough:
I found this great website with recipes for different types of rolls and today I decided to bake some... ;)
You need only: 6 glass of flour, 50 g of yeast, 3 tbsp of butter
Recipes for dough:
- yeast dissolved in 2 glass of lukewarm water
- add 2 glass of flour, mix all and left behind in warm place to rise (about 30 min)
- 3 tbsp of butter dissolved in pot and next cool
- add 3 glass of flour and teasp of salt to risen yeast grout, mix all thoroughly
- add the dissolved butter and knead a dough
- divided dough into equal parts (in my case lucky 13 ;))
- each form a ball and added: brans (2), chooped black olives (2), roasted granulated onion (2), granulated garlic (2) and 5 left without additional
- prepared rolls lightly sprinkle with water and lay together on a baking tray, bake at 180 centigrade for 30 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli już zbłądziłeś w bastaleny strony, jesteś o komentarz mile poproszony ;)
Drogi "Anonimie" Ciebie też nie minie. Wpisz, proszę, w komentarzu chociaż swoje imię ;)